Røyk og flamme ved å trykke på en knapp

Ekte varme, uventet flamme og ingen mulighet til å kunne se noe gjennom røyken – alt er mulig i brannvesenets treningssenter. DOTES er spesialist i å utvikle og bygge treningssenter for redningsarbeidere. Vi får en eksklusiv titt på hvordan Tyro Remotes fjernkontroller har blitt brukt i dette senteret siden 2015.

Fra utsiden er de hovedsakelig containere stablet oppå hverandre. Rundt containerne er det gamle biler, gasstanker og et skur med en gammel buss. Når du går inn i containerne, kan du se at de har tykke vegger og store og små installasjoner henger på veggene og i taket.

Du kan kjenne varmen

Døren lukkes bak oss, det blir mørkt og vi blir bedt om å bøye oss. Plutselig lyser et lys fra en fjernkontroll og ikke lenge etterpå kommer det røyk ut mellom rammen og døren. Instruktøren åpner døren og straks flyr flammene over hodet på oss. Varmen kan også føles. Snart lærer jeg at noe sånt kalles en rollover, og at de blå flammene indikerer at det ikke er nok oksygen til at brannen kan utvides. Dette skyldes at dørene er lukket på begge sider av containeren.

Basert på oppførselen til studentene, kan instruktøren slå spesifikke effekter på eller av ved hjelp av fjernkontrollen. Akkurat som i en ekte brann forårsaker ulik oppførsel forskjellige reaksjoner. Hvis du gjør A, B skjer, men hvis du gjør noe annet, forårsakes en helt annen reaksjon. Detaljene er nøye gjennomtenkt. Røyk oppfører seg som ekte røyk ved å bruke en spesiell type væske. Propan brukes til å simulere en fast brensel, og når en begynner å slukke den, akkurat som i praksis, vil en fornyet tenning oppstå så snart det er nok oksygen igjen.

Flere seksjoner med egen fjernkontroll

Det brukes en separat fjernkontroll for hver seksjon. For eksempel er det en seksjon som er utviklet som en mobil enhet og kan føres til et annet sted. For den mobile enheten brukes en 4-veis Musca-kontroll i kombinasjon med en Aquarius-mottaker. For de andre seksjonene brukes forskjellige håndholdte Pyxis-sendere i kombinasjon med Auriga– og Aquarius-mottakere.

Fjernkontrollene våre brukes mange forskjellige steder, men dette var en ekstraordinær opplevelse som ikke blir å glemmes.